Delikatne i smaczne rogaliki z ciasta drożdżowego.
Szczegóły
Liczba porcji
32 porcje
Czas przygotowania
100 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 70 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Drożdże świeże – 40 g
Mleko – 250 ml
Masło – 125 g
Cukier kryształ – 6 łyżek – 85 g
Marmolada lub dżem do nadzienia
Kroki
- Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, rozetrzeć, dodać łyżkę mąki, łyżkę mleka, wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
- 2 całe jajka i 2 żółtka, ubić na puszysto z cukrem. Masło rozpuścić.
- Mąkę przesiać,dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,ubite jajka. Wszystko dokładnie wyrobić aby ciasto było elastyczne.
- Połączyć z wystudzonym roztopionym masłem. Masło najlepiej wrabiać partiami, aż ciasto będzie gładkie.
- Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
- Jedną część rozwałkować, tworząc koło. Podzielić go na 8 trójkątów.
- Nałożyć porcję nadzienia. Zwijać ciasto od podstawy trójkąta, końcówkę zawinąć pod spód, aby rogalik się nie otworzył podczas pieczenia.
- Przygotowane rogaliki pozostawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajko rozkłócić, posmarować wyrośnięte rogaliki.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec na złoto – brązowy kolor, 20 minut , w zależności od piekarnika, należy sprawdzać.
Takusieńkie same jak mojej Mamy!
Cieszę się ,że się podobają. 😉