Rogaliki

Delikatne i smaczne rogaliki z ciasta drożdżowego.

Szczegóły

Liczba porcji

32 porcje

Czas przygotowania

100 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 70 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Drożdże świeże – 40 g

  • Mleko – 250 ml

  • Masło – 125 g

  • Cukier kryształ – 6 łyżek – 85 g

  • Marmolada lub dżem do nadzienia

Kroki

  • Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, rozetrzeć, dodać łyżkę mąki, łyżkę mleka, wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2 całe jajka i 2 żółtka, ubić na puszysto z cukrem. Masło rozpuścić.
  • Mąkę przesiać,dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,ubite jajka. Wszystko dokładnie wyrobić aby ciasto było elastyczne.
  • Połączyć z wystudzonym roztopionym masłem. Masło najlepiej wrabiać partiami, aż ciasto będzie gładkie.
  • Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
  • Jedną część rozwałkować, tworząc koło. Podzielić go na 8 trójkątów.
  • Nałożyć porcję nadzienia. Zwijać ciasto od podstawy trójkąta, końcówkę zawinąć pod spód, aby rogalik się nie otworzył podczas pieczenia.
  • Przygotowane rogaliki pozostawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajko rozkłócić, posmarować wyrośnięte rogaliki.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec na złoto – brązowy kolor, 20 minut , w zależności od piekarnika, należy sprawdzać.
 

2 komentarze

  1. Takusieńkie same jak mojej Mamy!

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*