Lekka, aromatyczna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Pieczarki 25 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki – 3 szt.
Cebula – 1/2 szt.
Woda – 1 litr
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Cząber – 1/3 łyżeczki
Chilli – w/ g uznania
Salami – 4 plasterki
Śmietana na kleksy
Grzanki jak kto lubi
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki, obrać, pokroić.
- Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber,sól do smaku. Gotować 25 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki i smażyć 5 minut, doprawiając solą i pieprzem.
- Podsmażone pieczarki włożyć do gotującej się zupy. Całość gotować 5 minut. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Lekko przestudzić i zblendować.
- Zagotować i doprawić chilli w/g uznania.
- Podawać z kleksem śmietany, salami, grzankami.
Pani Mario! Ja często gotuję zupy kremy i okazuje się, że mamy podobny przepis. Zamiast rozmarynu dodaje tymianek – proszę spróbować, moim zdaniem pasuje idealnie do grzybów.
Na pewno spróbuję zrobić wymianę , będzie trochę inny aromat , ale to zawsze coś nowego nawet w tym samym daniu.Pozdrawiam.