Schab zapiekany w warzywach

Delikatne i kruche mięso, smakuje rewelacja. Zachwyci gości.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Suszone pomidory – 5 szt

  • Kiszona kapusta – 50 dag

  • Keczup – 5 łyżek

  • Majonez – 2 łyżki

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

Kroki

  • Schab umyć , rozbić , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię , paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać cukinię i paprykę , smażyć aż odparuję woda.
  • Kapustę przepłukać wodą , utworzyć 5 gniazdek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Schab posmarować keczupem i ułożyć na kapuście.
  • Na schab wyłożyć podsmażone warzywa, doprawić ziołami prowansalskimi, na każdym ułożyć suszonego pomidora.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut. Gdy piecze się schab, utrzeć ser , majonez wymieszać ze śmietaną.
  • Po 20 minutach wyjąć schab polać wymieszanym majonezem ze śmietaną, posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera 10 – 15 minut.
 

4 komentarze

  1. Juz sam widok zachęca do wypróbowania. Zwykłe kotlety schabowe sie nie umywają!

     
    • Marianna

      Kotlety schabowe są trochę przereklamowane, natomiast schab szczególnie w towarzystwie warzyw i owoców, jest aromatyczny i smakuje niebo lepiej. 🙂

       
  2. Marzynia

    Pani Marysia ma rację. Owszem, schabowe (ja robię takie w mleku, wg Gesslerki) są smaczne, ale mogą się unudzić. A te zapiekane pod warzywami to niebo w gębie!

     
    • Marianna

      Ja muszę ograniczać smażone dania, więc częściej korzystam z pieczonych , oraz w towarzystwie warzyw, mi to lepiej smakuje, moje zdanie popiera coraz więcej osób. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*