Delikatna, pachnąca, aromatyczna na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Lista składników
Szpinak – 50 g
Papryka zielona – 1 szt
Cukinia – 1/2 szt
Por – 1/2 szt
Rosół lub bulion – 3/4 litra
Czosnek – 1 ząbek
Ser feta – 70 g
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Serek topiony trójkącik – 25 g – 2 szt
Kroki
- Cukinię, paprykę , por, szpinak umyć. Cukinię paprykę pora pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuścić masło wrzucić paprykę , por cukinię podsmażyć 5 minut, dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, dusić 5 minut. Zblendować.
- Dolać rosół lub bulion , gotować 10 minut, dodać serek topiony , gotować 5 minut, doprawić pieprzem.
- Podawać z serkiem feta i innymi dodatkami , u mnie groszek ptysiowy.