Malinowy sernik

Sernik to ulubione ciasto wielu osób, przygotowane z dodatkiem owoców smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Calories

Lista składników

  • Ser wiaderko – 1 kg

  • Maliny – 35 dag

  • Herbatniki Pettit Beurre kakaowe – 200 g

  • Herbatniki Pettit Beurre Jasne – 200 g

  • Cukier – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt

  • Mleko – 100 ml

  • Śmietana 30 % – 300 ml

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

  • Czekolada biała – 4 kratki

Kroki

  • Blaszkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć warstwę herbatników , układając , biały, kakaowy naprzemiennie.
  • Maliny umyć , zblendować. Jajka ubić z cukrem. Budynie rozmieszać z mlekiem. Do garnka o grubszym dnie wyłożyć ser , dodać ubite z cukrem jajka , wymieszać , dodać rozmieszane budynie, śmietankę 100 ml, maliny , wszystko zagotować , trzeba cały czas mieszać aby się nie przypaliło.
  • Połowę ugotowanego sera wyłożyć na ciastka, przykryć kolejną warstwą herbatników.
  • Wyłożyć drugą połowę sera, i ponownie przykryć herbatnikami.
  • Galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietankę 200 ml ubić na sztywno , wymieszać z galaretkami , wyłożyć na ciasto.
  • Czekolady zetrzeć na wiórki posypać po wierzchu. Schłodzić w lodówce 4 godziny , a najlepiej całą noc. Podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Świetny pomysł z tymi ciastkami “w kratkę” 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*