Sernik to ulubione ciasto wielu osób, przygotowane z dodatkiem owoców smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Calories
Lista składników
Ser wiaderko – 1 kg
Maliny – 35 dag
Herbatniki Pettit Beurre kakaowe – 200 g
Herbatniki Pettit Beurre Jasne – 200 g
Cukier – 1 szklanka
Jajka kurze – 4 szt
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt
Mleko – 100 ml
Śmietana 30 % – 300 ml
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt
Czekolada gorzka – 4 kratki
Czekolada biała – 4 kratki
Kroki
- Blaszkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć warstwę herbatników , układając , biały, kakaowy naprzemiennie.
- Maliny umyć , zblendować. Jajka ubić z cukrem. Budynie rozmieszać z mlekiem. Do garnka o grubszym dnie wyłożyć ser , dodać ubite z cukrem jajka , wymieszać , dodać rozmieszane budynie, śmietankę 100 ml, maliny , wszystko zagotować , trzeba cały czas mieszać aby się nie przypaliło.
- Połowę ugotowanego sera wyłożyć na ciastka, przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Wyłożyć drugą połowę sera, i ponownie przykryć herbatnikami.
- Galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietankę 200 ml ubić na sztywno , wymieszać z galaretkami , wyłożyć na ciasto.
- Czekolady zetrzeć na wiórki posypać po wierzchu. Schłodzić w lodówce 4 godziny , a najlepiej całą noc. Podzielić na porcje.
Świetny pomysł z tymi ciastkami “w kratkę” 🙂
Fajnie wygląda i dobrze smakuje . 🙂