Zupa krem z zielonych warzyw

Delikatna, pachnąca, aromatyczna na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

20 minut

Lista składników

  • Szpinak – 50 g

  • Papryka zielona – 1 szt

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Por – 1/2 szt

  • Rosół lub bulion – 3/4 litra

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Ser feta – 70 g

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

  • Serek topiony trójkącik – 25 g – 2 szt

Kroki

  • Cukinię, paprykę , por, szpinak umyć. Cukinię paprykę pora pokroić w kostkę.
  • W garnku rozpuścić masło wrzucić paprykę , por cukinię podsmażyć 5 minut, dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, dusić 5 minut. Zblendować.
  • Dolać rosół lub bulion , gotować 10 minut, dodać serek topiony , gotować 5 minut, doprawić pieprzem.
  • Podawać z serkiem feta i innymi dodatkami , u mnie groszek ptysiowy.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*