Aksamitna, kremowa i mocno warzywna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Brokuł – 1/2 szt.
Seler naciowy – 4 laski
Cukinia – 1/2 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por 1/3 szt.
Ziemniaki – 2 szt.
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Bulion – 1 szklanka
Woda – 3 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Sezam do posypania
Śmietana na kleksy
Kroki
- Ziemniaki, marchewkę pietruszkę, umyć, obrać , pokroić, włożyć do garnka , zalać wodą , zagotować dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn , gotować 15 minut .
- W tym czasie gdy gotuje się zupa , umyć brokuł , rozebrać na różyczki, cukinię pokroić, seler , por również, dodać do gotującej się zupy , wlać bulion, doprawić solą i całość gotować 10 minut.
- Zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i zblendować.
- Zagotować , doprawić papryką i pieprzem , gotować 1 minutę.
- Podawać z kleksami śmietany i posypaną sezamem.
Ślicznie podana 🙂
Bardzo aromatyczna , wszystkim smakowała. 🙂