Marchewkowa fantazja

Apetyczne i aromatyczne ciasto które każdy chętnie spróbuje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Marchewka średnia – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretka wiśniowa – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Rodzynki w czekoladzie – 100 g

  • Mleko – 3 łyżki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Marchewki obrać utrzeć na tarce o małych otworach.
  • Mąkę tortową przesiać , dodać ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać , dodać marchewkę i razem wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać.
  • Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę przygotowanej masy , posypać rodzynki.
  • Przykryć drugą połową masy i na wierzch drugą połową ciasta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wymieszać z 3 łyżkami mleka , położyć na wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*