Wiosenna rolada

Ciasto które zachwyci, smakiem, wyglądem , aromatem , wprost na świąteczny stół.

Szczegóły

Liczba porcji

18 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Szpinak świeży – 75 g

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser mascarpone – 250g – 1/2 opakowania

  • Brzoskwinia w syropie – 850 g – 8 połówek

  • Syrop z brzoskwiń – 1 szklanka

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.

Kroki

  • Szpinak umyć , zblendować.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem.
  • Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem na końcu dodać szpinak i wszystko wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Gorące ciasto, zwinąć w roladę.
  • Syrop z brzoskwiń zagotować , rozpuścić galaretkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • Dwie połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
  • Serek mascarpone utrzeć dodając pokrojone brzoskwinie , dalej ucierać , dodać krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać.
  • Rozwinąć roladę posmarować przygotowaną masą, pozostałe połówki brzoskwiń ,podzielić na połowę i ułożyć wzdłuż jednego brzegu, zwinąć roladę.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    No cudnie wygląda! W sam raz na powitanie wiosny 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*