Zupa krem z kalarepy

Kalarepa to pyszne warzywo , które je się przeważnie na surowo . Proponuję ją w postaci zupy krem.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kalarepa – 3 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Por 1/4 szt

  • Seler – 1/4 szt

  • Ziemniaki – 2 szt

  • Cebula – 1 szt

  • Masło – 2 łyżki

  • Cytryna – 1/2 szt

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Bulion – 2 szklanki

  • Woda – 2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny

  • Popcorn – 2 szklanki

Kroki

  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, obrać ułożyć w garnku , zalać wodą, doprawić solą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować 20 minut.
  • Gdy gotują się warzywa umyć kalarepę , odciąć zdrewniałą część, utrzeć na tarce o grubszych otworach , skropić sokiem z cytryną. Cebulę obrać pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać kalarepę, doprawić solą i pieprzem dusić 10 minut.
  • Z gotujących się warzyw wyjąć liść laurowy, dodać podsmażoną kalarepę oraz bulion, całość gotować 5 minut.
  • Zdjąć z kuchni , zblendować, doprawić pieprzem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z popcornem.
 

4 komentarze

  1. Fajny myk z tym popcornem, może zachęcić dzieci 🙂

     
    • Marianna

      Tak dzieci można zachęcić , ale przyznam , że smak też jest super, tak oceniła moja rodzina , szczególnie mąż który nie jest zwolennikiem zup kremów. 🙂

       
  2. Marzynia

    Męska część mojej Czeredy tez nie przepada za kremami (szczególnie syn, który pracował w Anglii i tylko takie zupy tam były). Ale pewnie by się do takiej przekonali, jeszcze z tym dekorkiem… Niestety, moja kalarepa już sprukwiała 🙁

     
    • Marianna

      Muszę przyznać że smak jej jest naprawdę super , nawet o tym nie myślałam robiąc ją. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*