Zupa krem z fasoli

Tradycyjna fasolowa w wersji krem smakuje jeszcze lepiej.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Fasola – 30 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/4 szt

  • Por – 1/4 szt

  • Ziemniaki – 2 szt

  • Bulion – 2 szklanki

  • Woda – 2 szklanki

  • Cząber – 1/2 łyżeczki

  • Majeranek – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Fasolę namoczyć na noc, ugotować.
  • Warzywa obrać , umieścić w garnku, zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut.
  • Dodać bulion, fasolę , doprawić cząbrem, majerankiem, gotować 10 minut.
  • Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować. Doprawić pieprzem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. To właściwie zupa jarzynowa, którą “dosmacza” fasola. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Tak ją Pani nazywa, podstawą każdej zupy są warzywa, czy pomidorowa to są tylko pomidory ? 🙂

       

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*