Jabłkowo – pigwowa chmurka

Super aromatyczne , orzeźwiające ciasto, idealne na każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jabłka – 1 kg

  • Pigwowiec – 5 szt

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Cukier drobny – 52 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Masło – 20 dag

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Śmietana 30 % – 500 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Szczypta soli

Kroki

  • Jabłka , pigwowiec umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 20 dag cukru, usmażyć.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysto z masłem i 18 dag cukru, dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i włożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć jabłka z pigwą.
  • Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
  • Białka ubić dodając szczyptę soli, stopniowo ubijając dodawać po 1 łyżce cukru, do wyczerpania, na koniec mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki wyłożyć przygotowaną bezę.
  • Wstawić do piekarnika, piec około 1 godziny , do suchego patyczka.
  • Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, wymieszać z serkiem mascarpone, wyłożyć na jabłka.
  • Przykryć wystudzoną bezą.
  • Schłodzić około 4 godzin. Podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*