Tradycyjna fasolowa w wersji krem smakuje jeszcze lepiej.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Fasola – 30 dag
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/4 szt
Por – 1/4 szt
Ziemniaki – 2 szt
Bulion – 2 szklanki
Woda – 2 szklanki
Cząber – 1/2 łyżeczki
Majeranek – 1/2 łyżeczki
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Fasolę namoczyć na noc, ugotować.
- Warzywa obrać , umieścić w garnku, zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut.
- Dodać bulion, fasolę , doprawić cząbrem, majerankiem, gotować 10 minut.
- Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować. Doprawić pieprzem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
To właściwie zupa jarzynowa, którą “dosmacza” fasola. Pozdrawiam!
Tak ją Pani nazywa, podstawą każdej zupy są warzywa, czy pomidorowa to są tylko pomidory ? 🙂