To pyszne i oryginalne połączenie smaków sprawia , że posmakuje każdemu.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Dynia – 1/2 kg
Gruszki – 2 szt.
Marchewka – 2 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por – 1/3 szt.
Seler – 1/4 szt.
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Papryka – 1/2 łyżeczki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Pieprz cayenne – trochę do smaku w/g uznania
Śmietana na kleksy
Bulion – 1 szklanka
Woda – 2 szklanki
Kroki
- Dynię , gruszki, warzywa ,myjemy , obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy dynię oraz marchewkę i podsmażamy 10 minut.
- Warzywa pozostałe i gruszki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i bulionem , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
- Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną dynię z marchewką doprawiamy solą i papryką , gotujemy do miękkości 15 minut.
- Wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie i całość blendujemy.
- Zagotowujemy , doprawiamy pieprzem czarnym i cayenne.
- Podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
Zagladanie do pani Marysi wieczorem jest niebezpieczne, bo człowiek robi się strasznie głodny na noc!
Proszę zaglądać wcześniej , aby można coś jeszcze zjeść. 🙂