Zupa krem z dyni i gruszki

To pyszne i oryginalne połączenie smaków sprawia , że posmakuje każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Dynia – 1/2 kg

  • Gruszki – 2 szt.

  • Marchewka – 2 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Papryka – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Pieprz cayenne – trochę do smaku w/g uznania

  • Śmietana na kleksy

  • Bulion – 1 szklanka

  • Woda – 2 szklanki

Kroki

  • Dynię , gruszki, warzywa ,myjemy , obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy dynię oraz marchewkę i podsmażamy 10 minut.
  • Warzywa pozostałe i gruszki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i bulionem , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
  • Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną dynię z marchewką doprawiamy solą i papryką , gotujemy do miękkości 15 minut.
  • Wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie i całość blendujemy.
  • Zagotowujemy , doprawiamy pieprzem czarnym i cayenne.
  • Podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
 

2 komentarze

  1. Zagladanie do pani Marysi wieczorem jest niebezpieczne, bo człowiek robi się strasznie głodny na noc!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*