Zupa koperkowa

Lato w pełni, zupa z tym pięknie pachnącym koperkiem skusi każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

35 minut

Lista składników

  • Koperek – 1 pęczek

  • Kiełbasa wiejska – 20 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/4 szt

  • Por – 1/4 szt

  • Ziemniaki – 4 szt

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Warzywa obrać , pokroić w kostkę, ziemniaki w trochę grubszą, umieścić w garnku, wlać 1 litr wody , dodać liść laurowy , ziele angielskie , doprawić solą , gotować do miękkości warzyw około 30 minut.
  • Gdy gotuję się zupa , cebulę obrać , pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę . Koperek umyć, ściąć.
  • Do rondelka wlać odrobinę oleju , wrzucić kiełbasę podsmażyć chwilę , dodać cebulę , smażyć , aż się trochę zrumieni, dodać 3/4 ściętego koperku , doprawić oregano , chwilę smażyć.
  • Gdy warzywa będą miękkie , dodać podsmażoną kiełbasę z koperkiem , całość gotować 5 minut, dodać śmietanę , doprawić pieprzem , chwilę gotować. Przed podaniem każdą porcję posypać świeżym koperkiem który został.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*