Lato w pełni, zupa z tym pięknie pachnącym koperkiem skusi każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
35 minut
Lista składników
Koperek – 1 pęczek
Kiełbasa wiejska – 20 dag
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/4 szt
Por – 1/4 szt
Ziemniaki – 4 szt
Cebula biała – 1/2 szt
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Oregano – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Warzywa obrać , pokroić w kostkę, ziemniaki w trochę grubszą, umieścić w garnku, wlać 1 litr wody , dodać liść laurowy , ziele angielskie , doprawić solą , gotować do miękkości warzyw około 30 minut.
- Gdy gotuję się zupa , cebulę obrać , pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę . Koperek umyć, ściąć.
- Do rondelka wlać odrobinę oleju , wrzucić kiełbasę podsmażyć chwilę , dodać cebulę , smażyć , aż się trochę zrumieni, dodać 3/4 ściętego koperku , doprawić oregano , chwilę smażyć.
- Gdy warzywa będą miękkie , dodać podsmażoną kiełbasę z koperkiem , całość gotować 5 minut, dodać śmietanę , doprawić pieprzem , chwilę gotować. Przed podaniem każdą porcję posypać świeżym koperkiem który został.