Proste do wykonania , nie wymaga wygniatania, zawsze wychodzi.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 2 1/2 szklanki
Drożdże – 50 g
Jajka kurze – 3 szt
Cukier – 1/2 szklanki
Cukier waniliowy
Mleko – 1/2 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Szczypta soli.
Kroki
- Mąkę przesiać . Drożdże pokruszyć . Mleko podgrzać aby było ciepłe.
- Jajka wybić i roztrzepać z cukrem tak aby cukier się rozpuścił.
- Ubite jajka włożyć do garnka w którym będzie rosło ciasto, dodać drożdże, mleko, olej wymieszać. Dodać mąkę , sól, mieszać łyżką aż składniki się połączą.
- Pozostawić do wyrośnięcia 1 godzinę lub1 godz,30 minut. w ciepłym miejscu.
- Blaszkę 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia włożyć wyrośnięte ciasto, poczekać aż wyrośnie prawie na wysokość blaszki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia i suchego patyczka.
- Przed wyłożeniem do blaszki można dodać rodzynki i wymieszać, można również na wierzch przygotować kruszonkę jak kto lubi.