Lato to doskonała okazja na zupy ze świeżych warzyw, dziś proponuję kalafiorową.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kalafior – 1/2 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/3 szt.
Por – 1/3 szt.
Ziemniaki – 3 szt.
Podudzie z kurczaka- 1 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Śmietana – 1/3 szklanki
Pietruszka świeża zielona – 1/3 pęczka
Kroki
- Kalafior umyć rozebrać na różyczki
- Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę.
- Wszystkie warzywa, podudzie, umieścić w garnku, zalać 1 1/2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 15 minut.
- Dodać kalafiora , doprawić rozmarynem , gotować 10 minut.
- Wyjąć podudzie, obrać mięso i dodać do zupy.
- Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gotującej się zupy i dodać, gotować 3 minuty, doprawić pieprzem.
- Pietruszkę ściąć na drobno i posypać zupę przed podaniem.