Aromatyczna, smaczna i pożywna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Grzyby suszone – 5 dag
Makaron łazanki – 20 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Śmietana 18 % – 4 łyżki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Woda gotowana – 2 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Pieprz ziołowy – 1/3 łyżeczki
Olej do smażenia.
Kroki
- Grzyby suszone umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć, najlepiej całą noc.
- Namoczone grzyby , zalać wodą doprawić solą i gotować 30 minut.
- Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pozostałe warzywa , doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut.
- Zalać gorącą wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i całość gotować 20 minut.
- Wywar warzywny połączyć z wywarem grzybowym, doprawić śmietaną i pieprzem ziołowym , całość gotować 3 minuty.
- Gdy gotuje się zupa, łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do talerza nałożyć porcję łazanek , zalać przygotowaną zupą grzybową , można posypać natką pietruszki.
Pani Marysiu! Robiłam niedawno – rychtyk taką samą, tylko zamiast rozmarynu daję tymianek (wg mnie najlepiej pasuje do grzybów). I też daje dużo warzyw i łazanki! Mąż powiedział, że lepsza niż jego Mamy, ha!
Ja lubię dużo warzyw w kuchni, dlatego w moich daniach są tak obecne, stosuję też tymianek ,ale rozmaryn pasuje do warzyw , ja lubię jego zapach i smak , to jużsą indywidualne gusty, nie zawsze zgadzają się ze standardami. Pozdrawiam.