Zupa grzybowa z łazankami

Aromatyczna, smaczna i pożywna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Grzyby suszone – 5 dag

  • Makaron łazanki – 20 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Śmietana 18 % – 4 łyżki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Woda gotowana – 2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Pieprz ziołowy – 1/3 łyżeczki

  • Olej do smażenia.

Kroki

  • Grzyby suszone umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć, najlepiej całą noc.
  • Namoczone grzyby , zalać wodą doprawić solą i gotować 30 minut.
  • Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pozostałe warzywa , doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut.
  • Zalać gorącą wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i całość gotować 20 minut.
  • Wywar warzywny połączyć z wywarem grzybowym, doprawić śmietaną i pieprzem ziołowym , całość gotować 3 minuty.
  • Gdy gotuje się zupa, łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do talerza nałożyć porcję łazanek , zalać przygotowaną zupą grzybową , można posypać natką pietruszki.
 

2 komentarze

  1. Pani Marysiu! Robiłam niedawno – rychtyk taką samą, tylko zamiast rozmarynu daję tymianek (wg mnie najlepiej pasuje do grzybów). I też daje dużo warzyw i łazanki! Mąż powiedział, że lepsza niż jego Mamy, ha!

     
    • Marianna

      Ja lubię dużo warzyw w kuchni, dlatego w moich daniach są tak obecne, stosuję też tymianek ,ale rozmaryn pasuje do warzyw , ja lubię jego zapach i smak , to jużsą indywidualne gusty, nie zawsze zgadzają się ze standardami. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*