Kotleciki pieczarkowe

Delikatne, pyszne i aromatyczne kotlety na piątkowy obiad i nie tylko.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Pieczarki – 30 dag

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Zioła polskie – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • 2 jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Wystudzić, pokroić na drobno.
  • Do miseczki włożyć pokrojone pieczarki, jajka, surowe jajko, utarty na tarce o grubszych otworach ser mozzarella, doprawić solą , pieprzem , ziołami polskimi, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
  • Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , włożyć kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać z ziemniakami i ulubionym sosem, ja podałam z koperkowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*