Zielona łąka – ciasto

Zachwycający wygląd ciasta sprawia, że nikt mu się nie oprze.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Szpinak świeży – 100 g

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.

  • Czekolada mleczna – tabliczka – 100 g

  • Truskawki – 1 kg

Kroki

  • Szpinak umyć, zblendować.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem, na końcu dodać zblendowany szpinak, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Truskawki umyć , obrać z szypułek, połowę ułożyć na jednej części ciasta.
  • Zalać krzepnącą galaretką.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Truskawki które pozostały zblendować.
  • Śmietanę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone wymieszać , dodać mus truskawkowy oraz krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę, schłodzić w lodówce 4 godziny lub całą noc , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*