Zachwycający wygląd ciasta sprawia, że nikt mu się nie oprze.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Szpinak świeży – 100 g
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Cukier kryształ – 24 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.
Czekolada mleczna – tabliczka – 100 g
Truskawki – 1 kg
Kroki
- Szpinak umyć, zblendować.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem, na końcu dodać zblendowany szpinak, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Truskawki umyć , obrać z szypułek, połowę ułożyć na jednej części ciasta.
- Zalać krzepnącą galaretką.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Truskawki które pozostały zblendować.
- Śmietanę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone wymieszać , dodać mus truskawkowy oraz krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę, schłodzić w lodówce 4 godziny lub całą noc , podzielić na porcje.