Sezon truskawkowy w pełni , więc truskawkowa wersja popularnych naleśników.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Truskawki świeże – 70 dag
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.
Jajka kurze – 2 szt.
Mąka tortowa – 2 szklanki
Olej – 4 łyżki
Mleko – 1 szklanka
Cukier kryształ – 4 łyżki
Szczypta soli
Kroki
- Truskawki umyć, obrać z szypułek, 30 dag zblendować.
- Jajka ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, ubijając dodawać stopniowo mąkę oraz mleko, na koniec dodać olej oraz mus z truskawek , wymieszać. Pozostawić ciasto aby odpoczęło. gdyby było zbyt gęste dodać trochę mleka lub wody.
- Patelnię rozgrzać , wlewać ciasto cienkim strumieniem , smażyć na rumiano z obu stron. Smażyć naleśniki do wyczerpania ciasta.
- Pozostałe truskawki pokroić na paski, posypać 2 łyżkami cukru.
- Naleśniki posmarować serkiem , ułożyć truskawki.
- Złożyć na kopertę ,podawać jak kto lubi z sosem czekoladowym lub kleksami śmietany.