Naleśniki mocno truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni , więc truskawkowa wersja popularnych naleśników.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Truskawki świeże – 70 dag

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Olej – 4 łyżki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Cukier kryształ – 4 łyżki

  • Szczypta soli

Kroki

  • Truskawki umyć, obrać z szypułek, 30 dag zblendować.
  • Jajka ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, ubijając dodawać stopniowo mąkę oraz mleko, na koniec dodać olej oraz mus z truskawek , wymieszać. Pozostawić ciasto aby odpoczęło. gdyby było zbyt gęste dodać trochę mleka lub wody.
  • Patelnię rozgrzać , wlewać ciasto cienkim strumieniem , smażyć na rumiano z obu stron. Smażyć naleśniki do wyczerpania ciasta.
  • Pozostałe truskawki pokroić na paski, posypać 2 łyżkami cukru.
  • Naleśniki posmarować serkiem , ułożyć truskawki.
  • Złożyć na kopertę ,podawać jak kto lubi z sosem czekoladowym lub kleksami śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*