Aromatyczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Karkówka – 5 plastrów
Cukinia – 1/2 szt.
Pomidory suszone – 3 szt.
Ser pleśniowy biały – 125 g – 30 g
Marynata klasyczna – 1 opakowanie
Olej do smażenia
Kroki
- Karkówkę lekko rozbić. Przygotować marynatę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włożyć plastry, zamarynować, pozostawić 2 godz.
- Cukinię pokroić w plastry, posmarować lekko olejem, podsmażyć na patelni.
- Ułożyć plastry cukini.
- Na plastrze cukini ułożyć karkówkę.
- Ser pleśniowy pokroić w plastry. Pomidory na połowę, ułożyć na karkówkę.
- Zwinąć w roladę spiąć wykałaczką.
- Zawijane umieścić wszystkie w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem delikatnie.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić zawijane, piec 40 minut. Podawać z ziemniakami i pomidorami.
Dzisiaj mało kto robi karkówkę. A ja uważam, że to dobre mięso. Mamy w miasteczku mała masarnię, gdzie są świnie ze chlewka, a nie z tuczarni i karkówka często gości na moim stole. A z tymi zawijaskami nie ma tak dużo roboty 🙂
Robi się bardzo szybko, a kilka smaków sprawia , że mięso jest aromatyczne.