Apetycznie wyglądający i pyszny w smaku sernik.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko
Jaja kurze – 9 szt.
Cukier – 36 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Szpinak – 10 dag
Czereśnie – 35 dag
Śmietana 30 % – 220 ml
Jogurt fantazja z kulkami czekoladowymi – 106 g – 1 szt
Budyń śmietankowy – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kroki
- 4 jajka wybić i ubić na puszysto z 16 dag cukru.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Szpinak mrożony rozmrozić.
- Masę jajeczną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką, dodać szpinak i wszystko wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Z czereśni usunąć pestki.
- 5 jajek ubić na puszysto z resztą cukru.
- Do masy jajecznej dodać ser, wymieszać, dodać śmietankę, budynie, wszystko wymieszać.
- Dodać jogurt razem z kulkami, wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na ciasto, ułożyć czereśnie.
- Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni i piec tylko z włączoną górą, 50 minut lub do zrumienienia sera.
- Po wystudzeniu podzielić na porcje.
Dla dzieci będzie wyśmienity – te kolorki się im spodobają!
Dzieci szczególnie lubią ciasta kolorowe i z owocami. 😉