Kolorowy sernik

Apetycznie wyglądający i pyszny w smaku sernik.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko

  • Jaja kurze – 9 szt.

  • Cukier – 36 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Szpinak – 10 dag

  • Czereśnie – 35 dag

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Jogurt fantazja z kulkami czekoladowymi – 106 g – 1 szt

  • Budyń śmietankowy – 2 szt.

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Kroki

  • 4 jajka wybić i ubić na puszysto z 16 dag cukru.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Szpinak mrożony rozmrozić.
  • Masę jajeczną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką, dodać szpinak i wszystko wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Z czereśni usunąć pestki.
  • 5 jajek ubić na puszysto z resztą cukru.
  • Do masy jajecznej dodać ser, wymieszać, dodać śmietankę, budynie, wszystko wymieszać.
  • Dodać jogurt razem z kulkami, wymieszać.
  • Masę serową wyłożyć na ciasto, ułożyć czereśnie.
  • Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni i piec tylko z włączoną górą, 50 minut lub do zrumienienia sera.
  • Po wystudzeniu podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Dla dzieci będzie wyśmienity – te kolorki się im spodobają!

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*