Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki to pożywne danie, które może być daniem obiadowym, ale też jako potrawa do pracy. W mojej wykorzystam mięso z rosołu, które nie jest zbyt chętnie zjadane, a w zapiekance sprawdzi się doskonale.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 7 szt.

  • Pieczarki – 25 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Mięso z rosołu

  • Ser mozzarella 20 dag

  • Śmietana – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać pokroić w plastry , podgotować 10 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Mięso obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Do warzyw dodać paprykę, cukinię oraz mięso, doprawić ziołami prowansalskimi. Całość smażyć 5 minut.
  • Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym.
  • W naczyniu żaroodpornym, na dnie rozprowadzić cienką warstwę, śmietany z przecierem, ułożyć porcję ziemniaków.
  • Na ziemniaki wyłożyć usmażone warzywa z mięsem.
  • Przykryć ziemniakami.
  • Ziemniaki pokryć resztą śmietany z przecierem.
  • Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić, do zapieczenia. Piec aż ser będzie dobrze rumiany, około 20 minut.
 

2 komentarze

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu! Bardzo podoba mi się Pani blog, widać ile pracy i serca Pani w niego wkłada 🙂 Super, że są zdjęcia poszczególnych etapów i lista zakupów do wydrukowania. Pozdrawiam serdecznie, na pewno jeszcze tu wrócę!

     

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*