Zapiekanki to pożywne danie, które może być daniem obiadowym, ale też jako potrawa do pracy. W mojej wykorzystam mięso z rosołu, które nie jest zbyt chętnie zjadane, a w zapiekance sprawdzi się doskonale.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Ziemniaki – 7 szt.
Pieczarki – 25 dag
Cebula biała – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Mięso z rosołu
Ser mozzarella 20 dag
Śmietana – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 5 łyżek
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać pokroić w plastry , podgotować 10 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Mięso obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Do warzyw dodać paprykę, cukinię oraz mięso, doprawić ziołami prowansalskimi. Całość smażyć 5 minut.
- Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym.
- W naczyniu żaroodpornym, na dnie rozprowadzić cienką warstwę, śmietany z przecierem, ułożyć porcję ziemniaków.
- Na ziemniaki wyłożyć usmażone warzywa z mięsem.
- Przykryć ziemniakami.
- Ziemniaki pokryć resztą śmietany z przecierem.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić, do zapieczenia. Piec aż ser będzie dobrze rumiany, około 20 minut.
Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu! Bardzo podoba mi się Pani blog, widać ile pracy i serca Pani w niego wkłada 🙂 Super, że są zdjęcia poszczególnych etapów i lista zakupów do wydrukowania. Pozdrawiam serdecznie, na pewno jeszcze tu wrócę!
Zapraszam do odwiedzania i dzielenia się uwagami.