Zapiekane naleśniki

Tradycyjne naleśniki w wydaniu odświętnym.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Mleko – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Olej – 4 łyżki

  • Szczypta soli

  • Woda – 1/3 szklanki

  • Szpinak mrożony – 3 kulki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Jabłko – 1 szt.

  • Rodzynki – 3 dag

  • Ser pleśniowy – 120 g – 3/4 opakowania

  • Pieczarki – 3 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Fix 4 sery – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Jajka wybić dodać szczyptę soli i ubić, dodać mleko , wodę, olej i przesianą mąkę i robotem utrzeć ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Rozgrzać patelnię i usmażyć naleśniki, na rumiano z obu stron.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie szpinak, doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową i smażyć 5 minut. Wystudzić.
  • Pieczarki obrać pokroić na drobno , usmażyć. Wystudzić.
  • Rodzynki wypłukać. Jabłko obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Szpinak, pieczarki, jabłko, rodzynki, umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
  • Farsz podzielić na 8 części. Jedną umieścić na naleśniku a na niej plaster sera pleśniowego.
  • Złożyć w kieszonkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi postąpić podobnie.
  • Śmietanę rozmieszać z 1/2 szklanki wody dodać fix , całość zagotować , powstanie sos. Polać nim naleśnikowe kieszonki.
  • Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać na sos.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać na gorąco.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*