Tradycyjne naleśniki w wydaniu odświętnym.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mleko – 1 szklanka
Jajka kurze – 2 szt.
Olej – 4 łyżki
Szczypta soli
Woda – 1/3 szklanki
Szpinak mrożony – 3 kulki
Czosnek – 1 ząbek
Jabłko – 1 szt.
Rodzynki – 3 dag
Ser pleśniowy – 120 g – 3/4 opakowania
Pieczarki – 3 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Fix 4 sery – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Kroki
- Jajka wybić dodać szczyptę soli i ubić, dodać mleko , wodę, olej i przesianą mąkę i robotem utrzeć ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię i usmażyć naleśniki, na rumiano z obu stron.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie szpinak, doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową i smażyć 5 minut. Wystudzić.
- Pieczarki obrać pokroić na drobno , usmażyć. Wystudzić.
- Rodzynki wypłukać. Jabłko obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Szpinak, pieczarki, jabłko, rodzynki, umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
- Farsz podzielić na 8 części. Jedną umieścić na naleśniku a na niej plaster sera pleśniowego.
- Złożyć w kieszonkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi postąpić podobnie.
- Śmietanę rozmieszać z 1/2 szklanki wody dodać fix , całość zagotować , powstanie sos. Polać nim naleśnikowe kieszonki.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać na sos.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać na gorąco.