Wspomnienie lata

Lekkie, puszyste ciasto z przetworami owocowymi , przypominającymi czar lata.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Konfitura malinowa – 270 g – 1 słoiczek

  • Jabłka smażone – 270 g – 1 słoiczek

  • Sernik na zimno – 1 opakowanie

  • Mleko – 1 3/4 szklanki

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Śmietanka 30 % – 2 łyżki

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Mąką przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Konfiturę malinową zagotować, wymieszać z galaretką malinową, wystudzić, i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Sernik przygotować w/g przepisu na opakowaniu, wyłożyć na konfiturę.
  • Jabłka przesmażyć , wymieszać z galaretką agrestową. Wyłożyć na sernik.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić około 2 godzin, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Oj tak, pani Mario, tęsknimy za latem!

     
    • Marianna

      To trzeba sobie czasem , przypomnieć , aby pozytywnie czekać do następnego. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*