Lekkie, puszyste ciasto z przetworami owocowymi , przypominającymi czar lata.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Konfitura malinowa – 270 g – 1 słoiczek
Jabłka smażone – 270 g – 1 słoiczek
Sernik na zimno – 1 opakowanie
Mleko – 1 3/4 szklanki
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Śmietanka 30 % – 2 łyżki
Wiórka do posypania
Kroki
- Mąką przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
- Konfiturę malinową zagotować, wymieszać z galaretką malinową, wystudzić, i wyłożyć na połowę ciasta.
- Sernik przygotować w/g przepisu na opakowaniu, wyłożyć na konfiturę.
- Jabłka przesmażyć , wymieszać z galaretką agrestową. Wyłożyć na sernik.
- Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić około 2 godzin, pokroić na porcje.
Oj tak, pani Mario, tęsknimy za latem!
To trzeba sobie czasem , przypomnieć , aby pozytywnie czekać do następnego. Pozdrawiam.