Warkoczyki schabowo – warzywne

Schab podany w urozmaicony sposób , stanowi ciekawe danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 6 plastrów

  • Cukinia – 1/4 szt.

  • Papryka zielona – 6 paseczków

  • Papryka żółta – 6 paseczków

  • Pomidory suszone – 6 szt.

  • Pieczarki – 2 szt.

  • Żurawina – 2 dag

  • Masło – 6 plasterków

  • Ser żółty – 2 dag

  • Marynata do mięsa – 1 szt

Kroki

  • Plastry schabu umyć , lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i zamarynować przygotowany schab na 3 – 4 godziny lub na noc.
  • Cukinię pokroić w cienkie słupki. Pieczarki obrać , pokroić.
  • Zamarynowany schab rozciąć na 3 części. Na środkowej ułożyć cukinię a na bocznych papryki.
  • Zapleść na warkocz. Z jednej strony wsunąć suszony pomidor, z różnych stron włożyć pieczarki i żurawinę.
  • Tak przygotowane warkoczyki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić warkoczyki i piec 30 minut, wyjąć na każdym umieścić plasterek masła i posypać utartym żółtym serem.
  • Piec do zrumienienia sera około 10 – 15 minut. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. To jest mięsko fantazyjne!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*