Ciasto grejpfrutowe z musem z kiwi

Pachnące owocami , delikatne , puszyste ciasto.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Grejpfrut – 1 szt.

  • Kiwi – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka o smaku kiwi – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Wiórka kokosowe do posypania.

Kroki

  • Grejpfrut obrać, wyrzucić dokładnie wszystkie białe błonki, zostawić tylko miąższ. Zblendować.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, na końcu dodać mus z grejpfruta.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Kiwi obrać zblendować, uzupełnić wodą aby było 2 szklanki, zagotować, rozpuścić galaretki. Mus z kiwi musi być zagotowany gdyż galaretki z kiwi nie zakrzepły by się.
  • Gdy mus zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na puszysto, wymieszać z serkiem mascarpone oraz z musem z kiwi i wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko wymieszać i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić 4 godziny, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Pyszne! Mega owocowe!

     
    • Marianna

      Lubię owocowe ciasta to chyba widać, chętnie eksperymentuje co z tego wyjdzie, a że wychodzi to mnie zachęca. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*