Schab podany w urozmaicony sposób , stanowi ciekawe danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 6 plastrów
Cukinia – 1/4 szt.
Papryka zielona – 6 paseczków
Papryka żółta – 6 paseczków
Pomidory suszone – 6 szt.
Pieczarki – 2 szt.
Żurawina – 2 dag
Masło – 6 plasterków
Ser żółty – 2 dag
Marynata do mięsa – 1 szt
Kroki
- Plastry schabu umyć , lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i zamarynować przygotowany schab na 3 – 4 godziny lub na noc.
- Cukinię pokroić w cienkie słupki. Pieczarki obrać , pokroić.
- Zamarynowany schab rozciąć na 3 części. Na środkowej ułożyć cukinię a na bocznych papryki.
- Zapleść na warkocz. Z jednej strony wsunąć suszony pomidor, z różnych stron włożyć pieczarki i żurawinę.
- Tak przygotowane warkoczyki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić warkoczyki i piec 30 minut, wyjąć na każdym umieścić plasterek masła i posypać utartym żółtym serem.
- Piec do zrumienienia sera około 10 – 15 minut. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
To jest mięsko fantazyjne!
Takie ozdobne na święta, można upiec wcześniej i podgrzać.