Szybkie drożdżowe ciasto.

Proste do wykonania , nie wymaga wygniatania, zawsze wychodzi.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 2 1/2 szklanki

  • Drożdże – 50 g

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Cukier waniliowy

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Szczypta soli.

Kroki

  • Mąkę przesiać . Drożdże pokruszyć . Mleko podgrzać aby było ciepłe.
  • Jajka wybić i roztrzepać z cukrem tak aby cukier się rozpuścił.
  • Ubite jajka włożyć do garnka w którym będzie rosło ciasto, dodać drożdże, mleko, olej wymieszać. Dodać mąkę , sól, mieszać łyżką aż składniki się połączą.
  • Pozostawić do wyrośnięcia 1 godzinę lub1 godz,30 minut. w ciepłym miejscu.
  • Blaszkę 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia włożyć wyrośnięte ciasto, poczekać aż wyrośnie prawie na wysokość blaszki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia i suchego patyczka.
  • Przed wyłożeniem do blaszki można dodać rodzynki i wymieszać, można również na wierzch przygotować kruszonkę jak kto lubi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*