Szybka sałata z kalarepką

Kalarepka to warzywo o cennych walorach smakowych, doskonały składnik sałatek.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Kalarepka – 1 szt.

  • Szczypiorek – 1/2 pęczka

  • Ogórek – 1/2 szt.

  • Sałata – 6 listków

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Ser feta – 180 g – 1 op.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Majonez – 3 łyżki

  • Sok z 1/4 cytryny

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
  • Sałatę umyć, porwać włożyć do salaterki. Ściąć do niej szczypior.
  • Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać do salaterki.
  • Ogórka obrać, pokroić w kostkę, dodać.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać razem z jajkami.
  • Ser feta pokroić w kostkę i dodać do całości.
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
  • Pozostawić około 1 godziny aby smaki się wymieszały.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Juz nie mogę się doczekać, kiedy moje warzywa wreszcie będą dobre. Mieszkam w górach i najpierw było okropnie zimno i sucho, a teraz (do dziś) było zimno i okropnie mokro 😀 A tu tyle świetnych propozycji do wypróbowania!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*