Omlet z cukinią i papryką

Smaczny i puszysty omlet na gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Jaja kurze – 6 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Szczypior – 1/2 pęczka

  • Mąka – 2 łyżki

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę podsmażyć 2 minuty, dodać paprykę i dalej smażyć 2 minuty. Dodać cukinię doprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie i całość smażyć 3 minuty.
  • Jaja wybić ubić na puszysto, dodać mąkę i zalać podsmażone warzywa.
  • Smażyć omleta na rumiano z obu stron. Wyłożyć na talerz posypać pociętym szczypiorem.
  • Podzielić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami keczupem, musztardą .
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje! Ja też ubijam jajka do omletu, chociaż są zwolennicy tylko podgarniania. A te składniki gwarantują wprost pyszny smak 🙂

     
    • Marianna

      Jaja ubijane nadają puszystości, ja taką lubię, preferuję też różne warzywa do swoich potraw. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*