Kalarepka to warzywo o cennych walorach smakowych, doskonały składnik sałatek.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Kalarepka – 1 szt.
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Ogórek – 1/2 szt.
Sałata – 6 listków
Jajka kurze – 3 szt.
Ser feta – 180 g – 1 op.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Majonez – 3 łyżki
Sok z 1/4 cytryny
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
- Sałatę umyć, porwać włożyć do salaterki. Ściąć do niej szczypior.
- Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać do salaterki.
- Ogórka obrać, pokroić w kostkę, dodać.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać razem z jajkami.
- Ser feta pokroić w kostkę i dodać do całości.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Pozostawić około 1 godziny aby smaki się wymieszały.
Juz nie mogę się doczekać, kiedy moje warzywa wreszcie będą dobre. Mieszkam w górach i najpierw było okropnie zimno i sucho, a teraz (do dziś) było zimno i okropnie mokro 😀 A tu tyle świetnych propozycji do wypróbowania!
Moje warzywa też rosną powoli, ale niektóre kupuję gdyż ja uwielbiam sałatki. 🙂