Świderki z serem i sezamem

Idealna przekąska lub dodatek np. do serka, pasty.

Szczegóły

Liczba porcji

14 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Drożdże – 12 g

  • Cukier – 3 łyżki

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Sezam do posypania

  • Szczypta soli

Kroki

  • Mąkę przesiać . Mleko podgrzać aby było ciepłe.
  • Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka , łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić aby rozczyn ruszył.
  • Jako wybić , dodać cukier i ubić na puszysto, dodać do mąki, dodać również rozczyn, oliwę oraz szczyptę soli, wymieszać początkowo łyżką , a następnie wyrobić ręką aby ciasto od ręki odeszło. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podsypując mąką, rozwałkować, na 1 cm, pokroić na paski nie koniecznie wszystkie równe. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i ułożyć na paskach.
  • Zwinąć na świderki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 15 minut. Jajko roztrzepać i posmarować wyrośnięte świderki, posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 15 – 20 minut.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pyszności! Do barszczyku czerwonego, na przekąskę a nawet na śniadanie – znakomite! Pozdrawiam 🙂

     
  2. Mama też takie robi, i jeszcze daje szynkę, ale z serem samym tez sa pyszne. Pozdrawiam!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*