To smaczne i pożywne danie obiadowe lub dla gości
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe szynka – 35 dag
Pieczarki – 25 dag
Cebula – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Ogórki korniszony maleńkie – 6 szt
Masło – 2 łyżki
Wino wytrawne – 1/3 szklanki
Liść laurowy – 2 szt.
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej do smażenia
Musztarda – 1 łyżeczka
Kroki
- Mięso umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Pieczarki obrać , pokroić.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę , paprykę umyć, pokroić w kostkę.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, przyprawione mięso oprószyć mąką i wrzucić, smażyć 4 minuty, podlać winem i dusić 5 minut.
- Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę doprawić solą i pierzem, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, paprykę i dusić równolegle z mięsem, około 6 minut, dodać pokrojone korniszony i całość dusić 2 minuty.
- Mięso podlać szklanką gorącej gotowanej wody , dodać musztardę, liść laurowy , ziele angielskie, doprawić solą, gotować 30 minut.
- Pieczarki , paprykę, korniszony , dodać do mięsa , w razie potrzeby , uzupełnić gorącą wodą i całość gotować 20 minut.
- Dodać przecier pomidorowy , doprawić paprykami i gotować 4 minuty.
- Jogurt wymieszać z łyżeczką mąki , dodać do całości i gotować 2 minuty, doprawić pieprzem.
- Pozostawić przygotowane danie chwilę aby nabrało smaku i aromatu.