Strogonow

To smaczne i pożywne danie obiadowe lub dla gości

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe szynka – 35 dag

  • Pieczarki – 25 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Ogórki korniszony maleńkie – 6 szt

  • Masło – 2 łyżki

  • Wino wytrawne – 1/3 szklanki

  • Liść laurowy – 2 szt.

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki

  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki

  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Olej do smażenia

  • Musztarda – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mięso umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Pieczarki obrać , pokroić.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę , paprykę umyć, pokroić w kostkę.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, przyprawione mięso oprószyć mąką i wrzucić, smażyć 4 minuty, podlać winem i dusić 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę doprawić solą i pierzem, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, paprykę i dusić równolegle z mięsem, około 6 minut, dodać pokrojone korniszony i całość dusić 2 minuty.
  • Mięso podlać szklanką gorącej gotowanej wody , dodać musztardę, liść laurowy , ziele angielskie, doprawić solą, gotować 30 minut.
  • Pieczarki , paprykę, korniszony , dodać do mięsa , w razie potrzeby , uzupełnić gorącą wodą i całość gotować 20 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy , doprawić paprykami i gotować 4 minuty.
  • Jogurt wymieszać z łyżeczką mąki , dodać do całości i gotować 2 minuty, doprawić pieprzem.
  • Pozostawić przygotowane danie chwilę aby nabrało smaku i aromatu.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*