Aromatyczne placki na śniadanie lub kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Ryż – 1 torebka
Jajka kurze – 2 szt.
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Cukier puder – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mąka – 1/2 szklanki
Jogurt naturalny – 100 g
Jabłko – 1 szt.
Szczypta soli
Olej do smażenia
Kroki
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
- Jajka utrzeć na puszysto z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać szczyptę soli oraz jogurt i dalej wymieszać.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, wymieszać, na końcu dodać ryż i jeszcze raz wymieszać.
- Jabłko obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste, aby placuszki nie rozlewały się podczas smażenia. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki.
- Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując placuszki, smażyć na rumiano z obu stron.
- Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem owocowym, czekoladowym lub z bitą śmietaną.