Placuszki ryżowe z jabłkiem

Aromatyczne placki na śniadanie lub kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Ryż – 1 torebka

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

  • Cukier puder – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mąka – 1/2 szklanki

  • Jogurt naturalny – 100 g

  • Jabłko – 1 szt.

  • Szczypta soli

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
  • Jajka utrzeć na puszysto z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać szczyptę soli oraz jogurt i dalej wymieszać.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, wymieszać, na końcu dodać ryż i jeszcze raz wymieszać.
  • Jabłko obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste, aby placuszki nie rozlewały się podczas smażenia. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki.
  • Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując placuszki, smażyć na rumiano z obu stron.
  • Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem owocowym, czekoladowym lub z bitą śmietaną.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*