Chleb obsmażony w jajku to wspomnienie z dzieciństwa, urozmaicony różnymi dodatkami, stanowi składnik pysznego i pożywnego śniadania.
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Calorie
Lista składników
Chleb – 4 kromki
Jajka kurze – 4 szt
Ser mozzarella utarty -6 łyżek
Mozzarella w kulce – 1 szt
Sałata – kilka liści
Pomidor czerwony – 1 szt
Kabanosy – 8 lasek
Ogóreczki małe – 8 szt
Bazylia świeża – 4 gałązki
Masło klarowane – 2 łyżki
Majonez – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Szczypiorek – 1/3 pęczka
Kroki
- 2 jajka kurze ugotować na twardo , obrać , przekroić na połowę. 2 jajka wybić roztrzepać , doprawić solą i pieprzem. Sałatę, pomidora umyć. Mozzarellę w kulce pokroić w plastry , na niej ułożyć pokrojone w plastry pomidory , dodać po trochu ściętego szczypiorku.
- Na patelni rozgrzać masło , chleb zanurzać w roztrzepanym jajku , kłaść na patelni i smażyć na rumiano, pod koniec smażenia , na każdej kromce umieścić porcję utartego sera i smażyć chwilę , aż ser się rozpuści.
- Na talerzu układać kilka liści sałaty na niej po kromce obsmażonego chleba, 3 porcje sera mozzarella z pomidorem, 2 kabanosy, 2 ogóreczki , połówkę jajka z majonezem i gałązeczkę bazylii.
- Zamiast kabanosów można dodać , porcję sałatki jarzynowej.
Co za wypas! Śniadanie mistrzów! Żona mi pokazała to foto i poprosiłem ją o komentarz, ale chyba nie jest zadowolona, że uznałem to śniadanie za lepsze, niż nasze dzisiejsze 🙂
Trzeba być dobrej myśli , może zrobi podobne lub lepsze.:)