Popisowe ciasto

Przygotuje je każdy , kto ma odrobinę chęci na coś słodkiego. Delikatne o aksamitnym smaku oczaruje każdego , kto po nie sięgnie.

Szczegóły

Liczba porcji

24 porcje

Czas przygotowania 60 minut
Calories

Lista składników

  • Herbatniki Pettit Berry – 200 g

  • Masło – 200 g

  • Mieszanka orzechów – 100g

  • Ser biały – 400g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietanka 30 % – 220 ml – 2 szt

  • Konfitura malinowa – 270 g

  • Pomarańcza – 1 szt

  • Cytryna – 1 szt

  • Galaretka cytrynowa – 1 szt

  • Galaretka pomarańczowa – 2 szt

  • Borówki – 400 g

  • Czekolada gorzka – 100 g

  • Mleko – 4 łyżki

  • Biszkopty podłużne – 300g

Kroki

  • Herbatniki pokruszyć. Orzechy pokroić na drobno, wymieszać z herbatnikami. Masło rozpuścić , wlewać powoli do herbatników z orzechami i wymieszać. Blaszkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Rozłożyć przygotowaną masę.
  • Posmarować konfiturą malinową. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody pozostawić do stężenia. Z pomarańczy wycisnąć sok. 1 śmietankę ubić na sztywno, dodać biały ser oraz sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać krzepnącą galaretkę i wyłożyć .
  • Borówki umyć, osuszyć i wyłożyć na masę.
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Z cytryny wycisnąć sok. 1 śmietankę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone oraz sok z cytryny , wymieszać, dodać tężejącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć.
  • Ułożyć biszkopty i pozostałe borówki.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polewać po biszkoptach.
  • Schłodzić w lodówce minimum 5 godzin, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ileż tu pysznych składników! Wygląda rzeczywiście popisowo, a przecież nie wymaga wiele wysiłku. To wymarzone ciasto dla młodych – zabieganych łakomczuchów 🙂

     
    • Marianna

      Zgadza się że pyszne , czętowałam gości, którzy byli zachwyceni, i stwierdzili że to cisto mogą zrobić chociaż mają lewe ręce do pieczenia. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*