Smaczna sałatka z pieczonym filetem z indyka

Delikatna i pyszna sałatka na kolację lub do pracy .

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 25 dag

  • Sałata masłowa – 6 listków

  • Ogórek gruntowy – 1 szt

  • Pomidor malinowy – 1 szt

  • Cebulka konserwowa – 10 szt

  • Ogóreczki konserwowe małe – 10 szt

  • Fasola czerwona w zalewie – 80 g

  • Szczypiorek – 1/3 pęczka

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do mięsa z indyka – 2 łyżeczki

  • Sól , pieprz

Kroki

  • Filet z indyka umyć doprawić solą , pieprzem, przyprawą do indyka , ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 45 – 50 minut. Można wykorzystać pozostałego z obiadu pieczonego fileta lub upiec od razu większą porcję.
  • Sałatę umyć , porwać na drobno umieścić w salaterce. Ogórka obrać , pokroić w kostkę dodać do sałaty. Pomidora umyć pokroić w kostkę , dodać do salaterki.
  • Cebulki, ogóreczki, fasolę osączyć. Cebulki pokroić na połowę. Ogóreczki pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
  • Fileta pokroić, szczypiorek ściąć, dodać.
  • Doprawić solą , pieprzem, przyprawą do sałatek, wymieszać. Polać oliwą z oliwek. Pozostawić na 1 godzinę aby smaki się wymieszały.
 

4 komentarze

  1. Indyk w takiej formie bardzo mi sie podoba, tym bardziej, że powinienem troche zrzucić po zimie…

     
    • Marianna

      Polecam , szczególnie że to super delikatne mięso , sałatka do pracy na pewno będzie pożywna i smaczna.:)

       
  2. Marzynia

    Ja to bym chyba zeżarła całą michę tej sałatki i zamiast się odchudzić to bym przytyła 😉

     
    • Marianna

      Jest pożywna więc bardzo dużo nie da się zjeść , , sałatki nie są tuczące, ja jem z bardzo małą ilością chleba. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*