Wykwintny sernik ze śliwkami na specjalne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
100 minut
Lista składników
Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko
Jaja kurze – 9 szt.
Cukier kryształ – 36 dag
Mąka tortowa – 10 dag
Mąka kokosowa – 6 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Serek mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Budyń śmietankowy – 2 szt.
Śliwki – 50 dag
Kroki
- 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru.
- Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Śliwki umyć , podzielić na połowę, usunąć pestki, ułożyć na upieczone ciasto.
- 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodawać stopniowo ser, serek mascarpone oraz śmietanę i ucierać na końcu dodać budynie i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na śliwki. Na wierzch sernika ułożyć pozostałe śliwki.
- Wstawić do piekarnika i piec z tylko włączoną opcją grzania od góry , do dobrego zrumienienia sera – 50 minut.
- Wystudzić, podzielić na porcje.