Sernik z morelami

Nieodzowny na każdym przyjęciu, smaczny i jako pierwszy znikający z talerzy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Calories

Lista składników

  • Morele świeże – 50 dag

  • Jajka kurze – 9 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 32 dag

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Ser na sernik – 1 kg

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30% – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.

Kroki

  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 4 jajka wybić dodać 16 dag cukru i ubić na puszysto. Połączyć z produktami sypkimi czyli mąką , proszkiem i kakao, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Gdy piecze się ciasto, morele umyć , usunąć pestki, pokroić na połowę.
  • 5 jajek ubić na puszysto z pozostałym cukrem , dodawać stopniowo ser i mieszać , następnie dodać ser mascarpone, śmietanę , wymieszać, na końcu dodać budynie, wymieszać.
  • Wyłożyć na upieczone ciasto, zanurzyć w serze morele.
  • Wstawić do piekarnika i piec z pieczeniem tylko górnym 45 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Po wystudzeniu podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Muszę powiedzieć zonie, żeby kupiła morele! Wygląda to ciasto wspaniale!!!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*