Nieodzowny na każdym przyjęciu, smaczny i jako pierwszy znikający z talerzy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Calories
Lista składników
Morele świeże – 50 dag
Jajka kurze – 9 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 32 dag
Kakao – 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Ser na sernik – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30% – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.
Kroki
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- 4 jajka wybić dodać 16 dag cukru i ubić na puszysto. Połączyć z produktami sypkimi czyli mąką , proszkiem i kakao, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Gdy piecze się ciasto, morele umyć , usunąć pestki, pokroić na połowę.
- 5 jajek ubić na puszysto z pozostałym cukrem , dodawać stopniowo ser i mieszać , następnie dodać ser mascarpone, śmietanę , wymieszać, na końcu dodać budynie, wymieszać.
- Wyłożyć na upieczone ciasto, zanurzyć w serze morele.
- Wstawić do piekarnika i piec z pieczeniem tylko górnym 45 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Po wystudzeniu podzielić na porcje.
Muszę powiedzieć zonie, żeby kupiła morele! Wygląda to ciasto wspaniale!!!
Sernik jest pyszny , delikatny i prosty w wykonaniu, na pewno się uda. Pozdrawiam. 🙂