Sernik z malinową nutą

Niezwykle aromatyczny, delikatny, kojący podniebienie sernik.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Maliny – 40 dag

  • Ser na sernik – 1 kg

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier kryształ – 52 dag

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Jajka kurze – 10 szt.

  • Śmietana 30% – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem do pieczenia, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodając stopniowo ser oraz śmietanę ucierać , na końcu dodać budynie wymieszać , włożyć na upieczone ciasto. Maliny umyć , trochę zanurzyć w serze.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni tylko z włączonym górnym grzaniem , 50 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Z pozostałych malin i 12 dag cukru usmażyć konfiturę , dodając na końcu galaretkę, pozostawić do zakrzepnięcia. Gdy zaczyna krzepnąć, wyłożyć na sernik.
  • Schłodzić w lodówce około 4 godzin , pokroić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Piecze pani świetne ciasta, aż ślinka cieknie…

     
    • Marianna

      Bardzo lubię piec róznorodne ciasta i staram się nawet te popularne czymś urozmaicić. 🙂

       
  2. Nawet na surowo wygladał apetycznie. I ładnie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*