Niezwykle aromatyczny, delikatny, kojący podniebienie sernik.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Maliny – 40 dag
Ser na sernik – 1 kg
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier kryształ – 52 dag
Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Jajka kurze – 10 szt.
Śmietana 30% – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem do pieczenia, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodając stopniowo ser oraz śmietanę ucierać , na końcu dodać budynie wymieszać , włożyć na upieczone ciasto. Maliny umyć , trochę zanurzyć w serze.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni tylko z włączonym górnym grzaniem , 50 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Z pozostałych malin i 12 dag cukru usmażyć konfiturę , dodając na końcu galaretkę, pozostawić do zakrzepnięcia. Gdy zaczyna krzepnąć, wyłożyć na sernik.
- Schłodzić w lodówce około 4 godzin , pokroić na porcje.
Piecze pani świetne ciasta, aż ślinka cieknie…
Bardzo lubię piec róznorodne ciasta i staram się nawet te popularne czymś urozmaicić. 🙂
Nawet na surowo wygladał apetycznie. I ładnie!
Polecam wypróbować , sernik owocami to jest super 🙂