Sernik mozaika

Pięknie wyglądający i obłędny w smaku, wprost na świąteczny stół.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ser w wiaderku – 1 kg

  • Jajka kurze – 9 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 32 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Mak – 3 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Brzoskwinie w syropie – 850 g

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń o smaku śmietankowym – 40 g – 2 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • 5 jajek ubić z 16 dag cukru, dodawać stopniowo ser i ucierać, dodać śmietanę i budynie , wymieszać.
  • Z przygotowanego sera odłożyć 1/3 i wymieszać z kakao.
  • 4 połówki brzoskwiń pokroić w kostkę.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć biały ser, nieregularnie poukładać ser z kakao i pokrojone brzoskwinie.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec z tylko włączoną górną grzałką do dobrego zrumienienia.
  • Pozostałe brzoskwinie zblendować , dodać syrop , zagotować i rozpuścić galaretkę, krzepnącą wylać na sernik.
  • Schłodzić minimum 4 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Pani Mario, chciałabym, żeby pani była jedną z moich Babć (Babciów?) i piekła nam takie pyszności na święta!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*