Pięknie wyglądający i obłędny w smaku, wprost na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ser w wiaderku – 1 kg
Jajka kurze – 9 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 32 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Mak – 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Kakao – 3 łyżeczki
Brzoskwinie w syropie – 850 g
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń o smaku śmietankowym – 40 g – 2 szt.
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- 5 jajek ubić z 16 dag cukru, dodawać stopniowo ser i ucierać, dodać śmietanę i budynie , wymieszać.
- Z przygotowanego sera odłożyć 1/3 i wymieszać z kakao.
- 4 połówki brzoskwiń pokroić w kostkę.
- Na upieczone ciasto wyłożyć biały ser, nieregularnie poukładać ser z kakao i pokrojone brzoskwinie.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec z tylko włączoną górną grzałką do dobrego zrumienienia.
- Pozostałe brzoskwinie zblendować , dodać syrop , zagotować i rozpuścić galaretkę, krzepnącą wylać na sernik.
- Schłodzić minimum 4 godziny , pokroić na porcje.
Pani Mario, chciałabym, żeby pani była jedną z moich Babć (Babciów?) i piekła nam takie pyszności na święta!
Witam Mogę upiec nie ma problemu. 🙂