Delikatne i kruche mięso, smakuje rewelacja. Zachwyci gości.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1 szt
Cukinia – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Suszone pomidory – 5 szt
Kiszona kapusta – 50 dag
Keczup – 5 łyżek
Majonez – 2 łyżki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Ser mozzarella – 10 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Kroki
- Schab umyć , rozbić , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię , paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać cukinię i paprykę , smażyć aż odparuję woda.
- Kapustę przepłukać wodą , utworzyć 5 gniazdek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Schab posmarować keczupem i ułożyć na kapuście.
- Na schab wyłożyć podsmażone warzywa, doprawić ziołami prowansalskimi, na każdym ułożyć suszonego pomidora.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut. Gdy piecze się schab, utrzeć ser , majonez wymieszać ze śmietaną.
- Po 20 minutach wyjąć schab polać wymieszanym majonezem ze śmietaną, posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera 10 – 15 minut.
Juz sam widok zachęca do wypróbowania. Zwykłe kotlety schabowe sie nie umywają!
Kotlety schabowe są trochę przereklamowane, natomiast schab szczególnie w towarzystwie warzyw i owoców, jest aromatyczny i smakuje niebo lepiej. 🙂
Pani Marysia ma rację. Owszem, schabowe (ja robię takie w mleku, wg Gesslerki) są smaczne, ale mogą się unudzić. A te zapiekane pod warzywami to niebo w gębie!
Ja muszę ograniczać smażone dania, więc częściej korzystam z pieczonych , oraz w towarzystwie warzyw, mi to lepiej smakuje, moje zdanie popiera coraz więcej osób. 🙂