Schab z jabłkami

Kruchy , smaczny schab w aromatycznym sosie.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 7 plastrów

  • Marynata do mięsa – 1 szt

  • Jabłka- 2 szt.

  • Cebula – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 20 g

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Przyprawa chilli – 1/3 łyżeczki

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

  • Wino wytrawne – 1/2 szklanki

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab umyć lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab najlepiej na noc.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłka umyć pokroić w ósemki.
  • W brytfance rozgrzać olej obsmażyć schab z obu stron , wyjąć.
  • Na olej wrzucić cebulę , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie i smażyć 1 minutę.
  • Włożyć schab i smażyć dalej. Jabłka oprószyć cynamonem i dodać do smażącego się schabu. Podlać winem i dusić 5 minut.
  • Podlać bulionem i całość dusić 30 minut. Doprawić chilli, dodać utarty ser i na bardzo małym ogniu dusić 2 minuty.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami.

 

2 komentarze

  1. Dzisiaj na niedzielny obiad poproszę ten pyszny schabik!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*