Ciasto migdałowe z winogronami

Ciasto lekkie, subtelne ,smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka migdałowa – 6 dag

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Cukier biały kryształ 25 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana – 220 ml

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Winogrona jasne – 20 dag

  • Winogrona ciemne – 20 dag

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Maliny – 30 dag

  • Biszkopty – 10 szt.

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Maliny przesmażyć z 10 dag cukru na gęstą konfiturę.
  • Jajka ubić na puszysto z 15 dag cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masę jajeczną wymieszać dokładnie z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić przekroić na połowę, posmarować konfiturą.
  • Winogrona umyć ułożyć na cieście a między nimi biszkopty.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną krzepnąć, śmietanę ubić na puszysto , dodać serek dokładnie wymieszać, dodać galaretkę ,wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić , pokroić na porcje.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*